Правила, що діють при тимчасовому ввезенні транспортних засобів на митну територію України

 

Правила тимчасового ввезення на митну територію України транспортних засобів визначено Законом України від 13.09.2001 № 2681-III “Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України”.

Без сплати ввізного мита та інших податків (зборів) дозволяється тимчасове ввезення транспортних засобів для власних потреб терміном до одного року громадянам-нерезидентам (іноземцям, громадянам України, особам без громадянства, які мають постійне місце проживання за межами України, у тому числі тим, які тимчасово перебувають на території України).

Тимчасове ввезення транспортних засобів громадянами-резидентами (тобто громадянам, які мають постійне місце проживання в Україні, у тому числі тим, які тимчасово перебувають за кордоном) дозволяється терміном до одного року після сплати ввізного мита та інших податків (зборів), передбачених законодавством при ввезенні автомобілів. Слід звернути увагу, що мова йде не про грошову заставу, а про сплату мита, акцизного податку та податку на додану вартість у повному обсязі, які сплачуються при ввезенні транспортних засобів при увезені їх на митну територію України на постійно.

Але для громадян які перебувають на тимчасовому консульському обліку у консульській установі України існує виключення. У разі відвідування України ці громадяни мають право тимчасово під зобов'язання про зворотне вивезення ввезти один власний легковий автомобіль та причеп до нього (за умови ввезення разом з транспортним засобом), на строк, що не перевищує 60 днів протягом одного календарного року, без сплати ввізного мита та інших податків (зборів), передбачених законодавством при ввезенні автомобілів.

Такий транспортний засіб може бути ввезений за наявності документів, що підтверджують реєстрацію транспортного засобу на території іноземної країни, яка підтверджує право власності на нього та дозволяє його експлуатацію, за наявності страхового договору з цивільної відповідальності перед третьою особою, що поширюється на території України

Слід зазначити, що наявність документа, що підтверджує реєстрацію автомобіля за межами України є обов‘язковою умовою тимчасового ввезення транспортних засобів. У іншому випадку зазначені транспортні засоби підлягають митному оформленню для постійного користування.

І громадяни-резиденти, і громадяни-нерезиденти, якi ввозять тимчасово в Україну транспортнi засоби, подають прикордонним митним органам:

- документи, що пiдтверджують право володiння або користування (в тому числi з правом розпорядження) транспортними засобами;

- реєстрацiйнi та технiчнi документи на такi транспортнi засоби, якщо вони були зареєстрованi в країнi придбання чи iншiй країнi;

- іншi документи, потрiбнi для митного оформлення, на вимогу спiвробiтника митницi (закордонний паспорт, доручення на перегiн або перевезення транспортного засобу тощо).


Транспортні засоби, тимчасово ввезені громадянами-нерезидентами на митну територію України для власного користування на термін, що перевищує два місяці, підлягають реєстрації в органах Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ України.

Для проведення митного оформлення та отримання Посвідчення про реєстрацію транспортного засобу в органах ДАІ таким громадянам необхідно звернутись у відділ митного оформлення № 4 Запорізької митниці за адресою: м. Запоріжжя, вул. Луначарського, 9а та надати:

1) документи, що пiдтверджують право володiння або користування (в тому числi з правом розпорядження) транспортним засобом;

2) реєстрацiйнi та технiчнi документи на автомобіль, що підтверджують його реєстрацію за межами України;

3) письмове зобов‘язання про зворотне вивезення транспортного засобу;

4) іншi документи, потрiбнi для митного оформлення, на вимогу спiвробiтника митницi (закордонний паспорт та документи, що підтверджують тимчасове проживання у Запорізькій області тощо).

 

Державна митна служба України

Запорізька митниця

69015, м. Запоріжжя,  

вул.Кремлівська 12

телефон: (061) 289-01-33,  

факс: (061) 224-83-33

zco@customs.gov.ua

Дата публикации: 01.12.2011, 08:36